Moreto.net

Сградата та бившия ресторант "Римски терми" на ъгъла на варненските булеварди "Сливница" и "Съборни" вече не съществува, видя репортер на Moreto.net.

Тази сутрин работници и техника разрушиха интересната къща, в която в различни периоди от време се помещаваха различни заведения за хранене.



Вероятно теренът се разчиства за да бъда построена върху него нова сграда.

Панираното разрушаване на сгради от началото на миналия век в централната част на Варна отново наводни социалните мрежи с коментари за изчезващото архитектурно наследство на града. 

Става дума за три постройки в имот, който се намира на бул. "Сливница" 50. Оказва се, че градите не са сред паметниците на културата и архитектурата във Варна и никога не са фигурирали в регистрите им.

"Нямам представа дали собствениците имат намерението да строят. До момента при мен не е постъпвал нито Подробен устройствен план, нито инвестиционен план", коментира главният архитект на Община Варна Виктор Бузев за Moreto.net.

Той допълни, че сградата не е паметник на културата и никога не е била.

Публикациите във Фейсбук за предстоящото събаряне на сградата бяха споделени близо 400 пъти и събраха десетки коментари. Независимо от информацията в някои от тях, че сградите не са паметници на културата, гневните реакции продължиха и днес.