Общински съветник пита: Има ли глобени „Свидетели на Йехова” в Бургас и колко са те?

Членовете на „сектата” разполагат рекламните си щандове на възлови места в града и пропагандират вярванията си


Религиозният култ е засилил сериозно дейността си в последната година, алармира Георги Дракалиев



Колко акта са наложени на и колко наказаателни постановления са издадени на активистите от „Свидетели на Йехова”, които през последната година отново са се активизирали сериозно в Бургас. Този въпрос задава общинският съветник Георги Дракалиев към местния парламент с входящо писмо, настоявайки за писмен отговор.

Питането идва в контекста на това, че Дракалиев още отдавна изтъкна за проблема, при който „религиозните фанатици” пропагандират и рекламират „сектантските” си вярвания свободно, въпреки няколкото общински наредби, забраняващи подобни действия.

Нов закон за вероизповеданията спира сектите и радикалния ислям в България

„Бургас безспорно се промени през последните години и това е видимо на всички жители на града. Едно от нещата, които обаче не се промениха, е твърдата безцеремонност, с която активистите от местното подразделение на „Свидетели на Йехова” отказват да спазват и да се съобразяват с наредбите, приети от Община Бургас”, коментира в писмото си Дракалиев.

Ангел Джамбазки: „Свидетели на Йехова“ всячески се опитват да издействат осъдително решение срещу ВМРО

Той изтъква, че от години на различни възлови места в града – спирката на Операта, входа на Морската градина, ъгъла на бул. „Демокрация” и ул. „Адам Мицкевич”, спирката на УМБАЛ-Бургас, на втората спирка в жк „Меден рудник” и др., рекламни щандове на спорната религиозна общност, изпълнени с пропагандна литература, продължават да стоят безнаказано. Докато активистите на организацията „зарибяват” бургазлии.

Внимание, бургазлии! Свидетелите на Йехова пак се активизираха, налазиха възлови места в града (СНИМКА)

„Свидетелите на Йехова” е един от най-рекламираните и в известен смисъл най-проспериращите култ в наши дни. Той произхожда от адвентизма, като за негов създател се счита американецът Чарлз Тейт Ръсел. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации. Към 2016 г. броят на вярващите в култа е близо 8.3 млн. души по цял свят, като в Българи култът е разделен на около 60 общности в цялата страна.

Свидетели на Йехова са лицата на новото ляво обединение в Бургас

Въпросът на Дракалиев е основателен, тъй като действията на организацията са в разрез с Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейсности и елементи на градското обзавеждане, както и Наредбата за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас.

Пребиха пасторите на "Свидетели на Йехова" и разбиха молитвения им дом


В категории: Бургас