20 тона прозрачен лед бяха нужни на скулптори от 7 държави, за да сътворят феерия на тема „Сребърните кънки“ в петото издание на Ruse Ice Fest.

Фестивалът, организиран от общината, показва фигури по сюжети от любимия детски роман.

В предизвикателството за няколко дни да сътворят истинска приказка, се включиха творци от Холандия, Финландия, Литва, Латвия, Украйна, Русия и България. Ледените фигури разказват историята на братче и сестриче, които искат да сбъднат своята мечта – да спечелят състезание по пързаляне с кънки. Всеки автор е представил своята интерпретация на темата чрез леда, който изисква много търпение, Русе Медиа.

„Всеки от нас вече е намерил цаката как, какво да работи, с различни инструменти, които са му удобни – резачки, длета, машинки. Всеки си намира своя начин, сложното е да постигнеш това, което си замислил и си искал да направиш. Важен е художественият замисъл, идеята, изпълнението, технически дали е сложно, дали има елементи, които трудно се изпълняват, но най-вече визията, усещането и настроението, което ти дава една скулптура“, споделя кураторът и скулптор от Украйна Ирина Тафлевская.

Всички творби са с много фин детайл и интересен рисунък, тъй като самата тема предразполага към това. Авторите са много доволни от възможността да работят в Русе и това не е случайно.

„Малкият бутиков фестивал в Русе затова е любим и предпочитан от именити скулптори, защото им дава възможност да се изявят като творци. Всички те казват, че са безкрайно отегчени от това, че навсякъде, където са големите ресурсови фестивали, са длъжни да правят комерсиални приказни герои от нашумели анимации, но го приемат, защото е много високо платено. Докато тук не са наети, а са просто поканени като творци и поне за 3-4 дни могат да бъдат себе си“, споделя директорът на дирекция „Култура и образование“ в общината Ирена Петрова.

И тази година се очаква голям интерес към русенския фестивал на ледените фигури, като вече има заявки от туроператори за уикенд пакети. През миналата година близо 50 000 души са дошли на събитието, което ще бъде отворено безплатно за посещение и снимки до средата на февруари.