Атаката на Северната дъга ще е през месец май догодина

Електрическият прототип на Volkswagen Motorsport – I.D. R може би ще атакува рекорда на Северната дъга на „Нюрбургринг”, прогнозира списание Autocar. С този електромобил компанията спечели тази година легендарната планинска надпревара Пайкс Пийк, като освен това постави и рекорд за най-бързо изкачване на трасето.



Все още не е потвърдено, но от VW Motorsport са запазили трасето поне за два дни през май догодина. В момента най-бързият електромобил на Северната дъга е Nio EP9 – 6.45,9 минути за обиколка с дължина 20 километра.

Абсолютният рекорд на „Нюрбургринг” беше подобрен тази година от прототип на Porsche – хибридният 919 Evo, който вече не се вмества в ограниченията на клас LMP1. Неговото време е 5.19,55 минути, а средната му скорост – 233,79 км/ч.

Според първите симулации на обиколка в Айфел, I.D. R може да се надява на време под 5,30 минути, което ще означава рекорд, не само за електромобили, но и ново най-добро абсолютно постижение. Със задаващия се рекорд на Северната дъга, VW ще подсили маркетинговата кампания за серийния модел I.D., който ще бъде лансиран на пазара в края на 2019 година.

Почти сигурно е, че при опита за рекорд догодина зад волана ще е Ромен Дюма. Той спечели в Пайкс Пийк и постави нов рекорд на американското трасе, но по-важното е, че Дюма има 4 победи в маратонската надпревара „24 часа на „Нюрбургринг.”