Вижте как Поморие отбеляза Никулден (СНИМКИ)

Празникът в Поморие и Ахелой започна с литургия и литийни шествия


Кметът Иван Алексиев поздрави съгражданите си и ги покани на вкусния никулденски курбан


Днес православният свят почита паметта на Свети Николай Чудотворец. За хората, чийто живот е свързан с морето, това е и един от най-обичаните празници, защото освен покровител на търговци и банкери, светецът е закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари. Така освен че е празник на Бургас, Никулден се чества във всеки един морски град. 

В Поморие и Ахелой празникът започна с литургия в църковните храмове и продължи с литийни шествия до местните рибарски пристанища. Всички плавателни съдове, през които шествията преминаха, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на тези, които вече са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя.



Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Ахелой Иван Георгиев поздравиха жителите и гостите на двата града и ги поканиха на вкусния Никулденски курбан. Стотици жители и гости хапнаха от осветените рибни блюда за здраве.



Музикален поздрав към поморийци беше поднесен и от хорова формация „Морски бриз” при клуб на пенсионера „Анхиало Поморие”

Празничните изяви за месец декември продължават. Вижте цялата програма тук.

































В категории: Поморие