Президентът е завел жена си на екскурзия в Полша с наши пари. В първоначалния официален документ, изпратен до българското министерство на външните работи, както и до Полша, Деси Радева е била предвидена и посочена като заместник-водач на делегацията. Това каза Слави Трифонов в предаването си, което бе излъчено снощи.

Водещият припомни, че вчера приключи Световната среща на ООН за климата в Полша, където българската делегация бе водена от президента Румен Радев. Той беше придружен и от съпругата си.

"Интересно по кой закон жената на Радев отива в Полша като част от българската делегация? Питам и отговорът ми е ясен - на държавни разноски и с пари на българските данъкоплатци. Искам да припомня, че в българското законодателство няма институция първа дама. Тук няма първа дама, която да има държавен бюджет, кабинет и правомощия, както е при американците", заяви още водещият.

"Тъй като тя не може да бъде предвидена като първа дама, тя е предвидена като заместник-водач на делегацията", обяви Трифонов и показа документ, в който като водач на листата е обявен Румен Радев, а като негов заместник - съпругата му Деси.

"Интересно какъв експерт е Деси Радева по екология. Може би тя отговаря за чистотата на въздуха в дома на президента, като редовно отваря прозореца, за да се проветря, и забърсва фините прахови частици от генералската униформата на президента", пошегува се шоуменът.

Слави подчерта и факта, че в списъка под Деси Радева са поставени министърът на екологията и "други маловажни личности", както ги описа той.

Според Трифонов за съпругата на президента явно законите не важат и припомни и случая с колата на НСО, която влезе в насрещното и паркира в нарушение пред магазин за дрехи. 

"Това ми прилича на поведение на типична мутреса", констатира водещият.

От Президенството отрекоха пред "24 часа" истинността на информацията. 

"Съпругата на държавния глава не е била заместник-ръководител на българската делегация на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, както е видно от решението на Министерски съвет от 14 ноември т.г. за състава на делегацията, нито е участвала под каквато и да е форма в работата на форума", се казва в позицията, подписана от директора на прессекретариата на президента Кирил Атанасов

"Никакви държавни средства не са били похарчени за съпругата на президента при пътуването на българската делегация до Катовице. За допуснатата техническа грешка при акредитацията на българската делегация е сигнализирала самата президентска институция още на 6 ноември т.г.", казват още от прессекретариата на Държавния глава.