5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас, съобщават от пресцентъра на МВР. Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година.
 
Данните са от традиционното изследване на петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“, което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.
 
България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари за третото тримесечие на 2018 г. , като по-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион. Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи.
 
Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава в Свиленград, Перник, Видин, Кюстендил, Благоевград, Габрово, Стара Загора, Сандански.
Нивото на потребление на цигари е по-ниско от средното за страната или намалява значително в Хасково, Асеновград, Велико Търново, Димитровград, Монтана, Дупница, Ямбол, Сливен.
 
Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, системно се появяват и нови марки от типа т. нар. „illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.
 
След като най-новите данни от проучването бяха предоставени на всички заинтересовани институции в страната, премиерът Бойко Борисов заяви: „България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година. Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г. Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни.“
 
По повод регулярните резултати от изследването, компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ считат, че усилията на държавните органи, насочени към борбата с незаконната търговия, дават устойчив резултат и трябва да останат приоритет на правителството, както досега. България вече успешно прилага всички норми на ЕС и компаниите от инициативата апелират да не се допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия. Една от най-сложните регулации в сектора – мащабната система за маркирането и проследяването на продуктите в ЕС, тепърва предстои да бъде въведена. Поради това, според компаниите, е нужно запазване на предвидимост и разумна регулаторна рамка, които са задължителни условия за стабилност и предвидимост на легалния пазар и приходите от акциз, и превенция срещу незаконното потребление.