Повече от месец, след като Apple анонсира новите си таблети, в Пловдив и другите български градове те могат да се видят само на... снимка.

Устройствата iPad Pro с по-тънка рамка на екрана, Face ID, USB-C port и още по-мощни характеристики в сравнение със своите предшественици, липсват и в голяма част от магазините в по-развитите европейски държави като Германия и Австрия. Причината се оказва в производителя, тъй като не може да смогне на заявките и изпълнението на такава машина като тази отнема време заради компонентите по нея. Подобно забавяне наблюдавахме и при анонсирането на айфон X. Заради голямата промяна в дизайна и характеристиките, интересът беше голям, а обработването на заявките ставаше изключително бавно. 

В момента такъв таблет може да се достави само по заявка и то с условието, че доставката ще отнеме от 2 седмици до месец, според зависи от обекта, от който се купува. 

Мостри на новите айпади има на няколко места в Германия, но не се продават. В магазините се предлагат устройства с памет от 64 гига байта и външен порт, но таблетите с 256 и с 512 гига байта памет липсват. 

Новото поколение айпади са в два размера, които са 11 инча и по-големият модел с 12.9 инча. 11-инчовият модел има абсолютно същите пропорции като 10.5 инчовият модел, докато моделът с 12,9 инча, има същия екран, но целият модел е доста по-малък. Новият iPad Pro започва от 799$ за 11 инча и 999$ за 12.9 инча. Заявките започват от днес и ще бъдат доставени в магазините на 7 ноември.

Това е първият таблет на компанията без хоум бутон, което позволи на компанията да разтегне екрана на модела от край до край. Рамките на модела са смалени и в четирите му страни. Както моделът iPhone XR, Apple предпочита екрани с Liquid Retina Display. Новата технология на екраните предоставя изпълнение като никое досега. С премахването на хоум бутона, таблета придобива всички жестове за команди каквито има и iPhone X.

Но и още нещо е премахнато - жакът за слушалки. Няма 3.5 мм порт, които имаха всички предишни модели, затова потребителите ще трябва да закупят допълнително адаптера. Има ли го в кутията - не! Apple не са включили адаптера, както при iPhone моделите.

И двата нови модела включват Face ID и TrueDepth камера. Но за разлика от iPhone X, XS и XR, системата за лицево разпознава на новите таблети е вградена в рамката. На таблетите Face ID може да разпознае лицето ви вертикално и хоризонтално. С добавянето на лицевото разпознаване, таблетите за първи  път ще могат да поддържат Animoji и Memoji.

Новият модел на iPad има най-добрият и мощен процесор последно поколение A12X Bionic  с 8-ядрен процесор. Това е с 35%  по-бързо изпълнение и с 90% по-бързо изпълнение при multi-core задачи. Това, което Джон Тернъс каза “Таблетът iPad Pro има същото изпълнение на графиката както новият Xbox One S class, но е доста по-малък и компактен от конзолата.” Новите модели се предлагат с капацитет до 1 TB памет.

За разлика от моделите на iPhone, iPad преминава на USB-C port адаптери, което дава възможността на таблетите да преминат на следващо ниво и да заместят много от настолните компютри и други лаптоп модели. Например с новия адаптер ще може да използвате таблета като зареждаща батерия и да заредите вашия айфон или да прекрепите таблета към 5K телевизор за по-добро изпълнение на задачите ви.

Новият таблет има 4 говорителя със стерео система и 12 мега пикселова камера (с възможност на заснемане от 4K/60fps). В кутията всички модели ще вървят с 18 w зарядно, а батерията на новите модели ще издържа над 10 часа работа.

Apple представи и второ поколение Apple pencil. Сега вече химикалът ще се зарежда безжично, като се прикрепя с магнити за едната страна на таблета. Нови жестове за докосване са интегрирани в самата химикалка, което позволява още по-добро изпъление на всяка задача. Също така Apple представя и нова клавиатура за двата модела таблети.

 “Продали сме повече таблети през последната година, отколкото цялата индустрия и всички марки по света са успяли да продадат лаптопи”, твърди изпълнителният директор Тим Кук. Също допълни, че Apple са продали повече от 400 милиона таблета по света.

Ще стигнат ли обаче новите устройства в България преди Коледа, предстои да разберем.