До края на месеца ще бъдат качени за обществено обсъждане промени в Закона за българското гражданство. Опростява се процедурата за идващите да учат в България. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград със студенти от българските общности зад граница. Тя дойде в Югозападния университет с внушителна група експерти – от директора на дирекция “Висше образование” в МОН Ангелина Ламбрева до председателя на Комисията по българско гражданство Ирина Димитрова. При засилено полицейско присъствие кортежът на вицепрезидента пристигна в Благоевград малко преди 11 часа вчера, а Илияна Йотова бе посрещната от двамата заместник-ректори на ЮЗУ проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов с красив букет рози.

„Тук съм, за да чуя студентите от българските диаспори, какво ги мотивира да изберат да учат в България и най-вече да си отговорим на въпроса – кариера с българска диплома „мисия възможна” ли е”, обясни Илияна Йотова и подчерта, че е дошла в ЮЗУ не да изнася лекция, а да запознае с проблемите на студентите.

Срещата с вицепрезидента предизвика голям интерес сред академичната общност и заседателната зала 114  в УК-1 бе изпълнена до краен предел. Първа думата се престраши да вземе третокурсничката от специалност „Туризъм” Kсения Вербанова от  молдовското Приднестровие с изцяло българско село с 11 000 жители. Както и в интервю за вестник „Струма” преди дни, така и сега студентката, чиито родители са българи, разказа за трудностите и перипетиите, през които е минала, и как е чакала 6 години за български пасторт, вместо да взе такъв за три  месеца. Тя се оплака и че е нямала към кого да се обърне за информация и съдействие, и бе категорична, че тромавите и дълги процедури отказват много от съгражданите й от Приднестровието да кандидатстват за български документи.

Случаят на Ксения заинтригува Ил. Йотова и тя посъветва студентката да предостави цялата информация по казуса на председателя на Комисията по българско гражданство, за да не се допускат в бъдеще такива грешки.

В хода на срещата Ил. Йотова на няколко пъти се опита да подтикне присъстващите да споделят как виждат реализацията си с българска диплома, имат ли проблеми с обучението, но се оказа, че основният въпрос, който вълнува ЮЗУ студентите от българските общности в Сърбия, Молдова, Македония, Албания… са свързани с издаването на български документи. „Защо трябва да чакаме по 4-5 години за нещо, което ни се полага по рождение и ни принадлежи”, попита второкурсничката по финанси Ивана Владимиров от Босилеград, на която тепърва предстои да извърви цялата процедура, за да получи български паспорт.

Вицепрезидентът попита студентите дали университетът им предлага няколкомесечни курсове по български език, при което учащите я информираха, че още с постъпването си в ЮЗУ преминават безплатен едногодишен курс по български език. На въпроса защо са избрали да учат в Югозападния университет, третокурсничката по „Логопедия” Ангела от Македония обясни, че в родината й избраната от нея специалност се изучава по стара програма и е включена към педагогическите науки, а тук е към обществените и здравните науки. „От голямо значение са многото часове практика, които в ЮЗУ имаме още от първи курс“, каза Ангела.

Че е доволен от подготовката и преподавателите си от Правно-историческия факултет, сподели и Явор, изучаващ паралелно „Национална сигурност“ и „Право“.

На срещата бяха повдигнати и социално-битови въпроси – като стипендиите и условията в общежитията. Студенти поискаха от директора на дирекция „Висше образование” да им обясни как ще бъдат разпределени предвидените близо 40 млн. лв. за ремонт на студентски общежития.

А. Ламбрева разясни, че работна група от МОН ще направи оглед и ще прецени състоянието на легловата базата на университетите и кои се нуждаят от ремонт. „Готов е и проект на постановление, според който стипендиите на студентите, обучаващи се по Постановление №103 на Министерския съвет от 31.05.1993 г. /б.р. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина/, а също и по ПМС № 228, ще бъдат увеличени от 200 на 240 лв. месечно”, съобщи директорът на дирекция „Висше образование“.

На финала на срещата вицепрезидентът Ил. Йотова подчерта, че това няма да бъде единствената й среща със студентите от ЮЗУ и пак ще дойде в благоевградския ВУЗ.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА