Продължаваме с обзорите след края на участията на отборите от Академията в различните първенства. След Берое 2011 и Берое 2005 е ред на тимовете, които представят школата в Елитните групи. Започваме от най-големите - Берое U19. 
През това лято тимът бе поет от Слави Жеков. В дебюта си в Елитната група под негово ръководство "зелено-белите" завършиха 0:0 с Дунав у дома. Последваха домакинско поражение от Локомотив (Пловдив) и загуба от Лудогорец, преди тимът да изиграе много силен и запомнящ се мач срещу Ботев (Пловдив). "Въпреки добрата подготовка, която направихме, добрите контролни срещи, изиграни на Боровец с Левски, Лудогорец и Локомотив (Пловдив) очаквах да има в началото сътресения. Нов треньор, събиране на два набора, необходимост да се направи един колектив - това не става лесно. Надиграхме Ботев, което даде самочувствие и увереност, че можем да победим всеки. И този двубой показа, че тези момчета имат характер", заяви дни след края на есенния полусезон наставникът на Берое U19 Слави Жеков.
Последва серия от шест мача без поражение. "Като цяло смятам, че направихме един добър полусезон. Винаги може обаче да е по-добре. След лошия старт, който направихме отбора се стабилизира и показахме доста добри игри. Единствено съжалявам за последните два мача, особено за този със Славия. Там диктувахме събитията на терена и заслужавахме победата. Изравниха ни в последната минута. Трябва обаче да се учим от грешките и да си направим извода по какъв начин трябва да се играе в срещи, в които водиш в последните минути. В двубоя с лидера в класирането Септември пък не показахме, че с нещо отстъпваме на този тим. Напротив – имахме своите положения и за мен загубихме незаслужено. Това е футболът обаче. Гледаме напред", допълни Слави Жеков. 
Срещата със Славия бе различна и заради факта, че макар и домакин Берое игра на стадион, различен от своя - този в Мъглиж. Това бе първия от 5-те мача лишаване от домакинство, които Дисциплинарната комисия наложи на Берое заради случилото се на мача със Сокол (Марково) в турнира за Купата. "Не обичам да се оправдавам, но за мен това наказание е единствено в ущърб на децата, на никой друг. Смятам, че несправедливо ни наказаха, санкционираха деца, които тепърва трябва да изпитват удоволствие от футбола. С това ги лишаваш от възможността да играят пред собствена публика и да мислят само за футбол. При всички случаи в мача в Мъглиж в главите им беше фактора, че не сме домакини. А и теренът не предразполагаше към това, с което сме свикнали когато играем в Стара Загора. И затова смятам, че този факт малко или много оказа влияние. Другото, което се отрази беше моето наказание. Така усетих нещата – сякаш се бяха пренавили в желанието си да докажем, че въпреки санкциите сме добър отбор, че те са незаслужени и че трябва да победим, въпреки че играем извън Стара Загора", анализира Слави Жеков. 
Въпреки края на участието си в първенството тимът продължава с тренировъчните занимания. "Ще тренираме до 15 декември. Все още уточняваме датата за начало на подготовката, като изчакваме и датата за началото на пролетния полусезон. Ако се потвърди първоначалната информация за старт около 22-23.02 тогава ще се съберем около 10 януари", планира наставникът. Това върху което ще се работи е по-голямата увереност, спокойствие и самочувствие. "Срещу Лудогорец, Черно море и Септември, които са на първите три места в класирането не показахме, че отстъпваме. Но когато тръгнат да ни пресират трябва да сме по-уверени, с повече самочувствие. Сякаш бяхме по-притеснени срещу тези отбори. Докато срещу Левски, ЦСКА, Ботев, които приехме у дома това не се видя. И върху това трябва да работим. Проблемът, поне според мен е психологически, като излязат навън сякаш се пречупват. Трябва ни повече спокойствие", обяснява Слави Жеков. И допълва: "Това че Септември спечели Купата миналия сезон и че участва в младежката Шампионска лига им дава самочувствие. Но в двубоя в София в неделя не видях този отбор да заслужава голямата разлика, с която е пред нас. Освен може би факта, че мачовете, в които ние водим и не успяваме да запазим преднината си, те ги печелят. И още нещо, което ми направи впечатление – отстъпваме срещу отбори, които разчитат на физика и на центрирания. Така беше срещу Локомотив (Пловдив) в къщи, така беше и срещу Септември, срещу Лудогорец, срещу Черно море. И това е другото, което искам да подобрим, да не отстъпваме толкова във физическите сблъсъци. Както и постоянството. Смятам, че колективът има още да работи. И това се вижда в точно такива срещи като тази със Славия. Трябва повече да си помагаме и подсказваме на терена. Не трябва да ни води играта. Когато повеждахме я нямаше тази задружност, нямаше го този колектив, който в такива моменти да запази самообладание, трябва повече да си говорим вътре на терена, тогава нямаше да се стигне до тези три неприятни контраатаки, при които ни вкараха три гола. В това отношение имаме доста да работим, трябва повече да си подсказваме",