Кметът Камбитов заяви, че за 5 минути слава всичко се драматизира
Директорките на детските градини „Ведрица“ и „Синчец“ дойдоха в залата и категорично отрекоха твърденията на Тодоров

В арена на предизборни акции се превърна пленарната зала на Общинския съвет в Благоевград, а до финала броят на присъстващите падна до допустимата долна граница на кворума, с риск да не се довърши дневният ред, в края на който бяха предимно искания на граждани, касаещи намерения за инвестиции.

Редовното заседание започна с искане на съветничката Злата Ризова местният парламент да приеме декларация срещу редовното замърсяване на въздуха в общината, с искане за строги санкции от контролните органи спрямо всички нарушители. С декларацията се иска още да се потърси лична отговорност от длъжностните лица, които не осъществяват нужния контрол. За да имат колегите й време да се запознаят с текста, точката остана последна в дневния ред. Гласуването й обаче бе „на кантар“, тъй като вносителката заедно с голяма част от колегите й в местния парламент не дочакаха края на сесията си, а някои демонстративно, други тихомълком се изнесоха с явна надежда да се провали кворумът.

Причината бе декларативно напускане на заседанието от групата съветници от БСП. „Напускаме сесията, тъй като повече от 10 точки се гласуват без присъствие на представител на Общинска администрация“, поведе червените съветничката Гергана Янчева. Заедно с тях от залата с палтата си излязоха Злата Ризова, Албина Анева и Андон Тодоров, чиито колеги съветници отдавна си бяха тръгнали, оставяйки го сам от групата. Последен напусна Калоян Ханджийски, но преди да затвори вратата зад гърба си, около 5 минути изчака да разбере какво се случва с кворума.

Буквално минута по-късно в залата местата си заеха кметът Ат. Камбитов и заместникът му Иво Николов. „Излиза, че циркът се прави, за да сме главните зрители ние от Общинската администрация. Това е показателно за политическата култура на напусналите“, заяви градоначалникът.

Декларацията, предложена от Зл. Ризова, все пак се прие, макар и само с вота на останалите до закриването на сесията 21 съветници, от които единствен Д. Урдев гласува против, тъй като мнозинството не прие да се направи специално допълнение, отнасящо се до „политическия цинизъм на отсъстващите на гърба на гражданите и останалите съветници. „Настоявам да запишем, че осъждаме проблемите на хората да се използват по този циничен начин от някои колеги: докато има медии, да сме много загрижени, а като няма – си тръгваме!“, поиска Урдев, но останалите прецениха, че не е редно такъв абзац да присъства в декларация, която ще се изпрати до всички институции – РИОСВ, Басейнова дирекция, МОСВ, Изпълнителна агенция по околна среда, прокуратурата и народните представители.

Още началото на заседанието на местния парламент  даде заявка за очаквани престрелки. Думата за изказвания извън дневния ред поискаха Владимир Елезов и Андон Тодоров. Елезов настоя да се изиска от КАТ повече активност в района на ул. „Славянска“, където преди година при пътен инцидент загина студентка. „Започна да се стъмва рано, а с тъмнината като че ли знаците престават да важат. Отново започна безразборно паркиране пред пицарията, пред табачетата, върху пешеходни пътеки, навсякъде в района, призовавам за обществена нетърпимост, а контролните органи да засилят контрола си. Настоявам да се затвори и незаконният паркинг зад полицията, за да може родителите спокойно да взимат децата си от 3-то училище“, апелира Елезов.

Андон Тодоров „бомбардира“ всички в залата с информация, че децата в детските градини пият вода от 1 пластмасова чашка, което е недопустимо и води до разнасяне на вируси. „До мен има стотици сигнали срещу указанието да не се внасят отвън храни и вода. Не разбирам какъв е проблемът да доставим на всяко дете в детските градини по една вода и всяко детенце да си има собствена бутилка“, упрекна администрацията Тодоров.

Кметът отказа да влиза в обяснителен режим, но подчерта, че законът се спазва такъв, какъвто е. „Нямаме нито един подобен сигнал и няма градина без осигурена вода. Дайте 30-минутна почивка и отиваме всички в произволна градина да се види как стоят реално нещата. Драматизира се за 5 минути слава“, каза кметът Камбитов.

Отношение по темата взе съветникът Кирил Илиев с коментар, че твърдението на Тодоров не отговаря на истината. „Казвам го като родител и това е напълно несериозно! Всеки ден водя и взимам детето си, такъв проблем не съм видял“, заяви той и определи думите на колегата си като излишна медийност.

В подкрепа на Андон Тодоров се обяви Калоян Ханджийски: „От 20 г. съм във водния бизнес и съм запознат с отклоненията в питейната вода от чешмите, те са в пъти над допустимите норми, но Брита каните ги забраниха в детските заведения. В Симитли всяка градина има машина за вода, няма проблем да монтираме и в нашите“, заяви Ханджийски.

Съветничката Елена Димитрова , която рядко взима думата, не се стърпя и настоя от колегите си за повече конкретност, когато се изказват. „Уж е всяка градина, а не била всяка… Престанете с тези предизборни реклами!“, избухна тя.

Точка на дебата сложи кметът Камбитов с отговор към Калоян Ханджийски: „Има диспенсъри в детските градини, ако си търсите пазарна ниша, не е тук мястото“.

По-късно думата на заседанието на местния парламент извънредно поискаха директорките на Първа градина „Ведрица“ Антоанета Григорова и на „Синчец“ Даниела Пърличкова, които отрекоха твърденията, че децата по групите пият вода от обща пластмасова чашка.

Тодоров коментира остро появата им в залата: „Хората чакат да си кажат проблемите с месеци, сега извикаха директорки да ме опровергават, какво друго се очаква от хора, които са на заплата към общината?! Диспенсърите са забранени, а искането ми се изкривява. То е общината да отпусне по една бутилка изворна вода на всяко дете в градина, едва ли ще струва повече от 1000 лв. на месец. В Петрич е разрешено, толкова ли е сложно и ние да го разрешим?!“, мотивира се той.

Предмет на сериозни дискусии в ОбС бе и предложението за изменение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Благоевград в частта, която касаеше намаляване на броя на общинските съветници в комисиите за отдаване под наем на общински имоти и по Закона за обществените поръчки. До момента броят на общинските съветници в тези комисии бе 50 + 1, което в числа е 5-7 души, а предложението бе те да се намалят до 2-3 души. Мотивът за промяната е, че трудно се събират толкова съветници за комисия, с което се затруднява работата на администрацията.

Съветничката Албина Анева обаче настоя за още една  промяна в наредбата, с която общината да се задължи да изведе ползвател на общински имот принудително 1 седмица след приключване на съдебни спорове за проведен търг. „Имам клиенти, които 6 месеца след окончателното произнасяне на съда не могат да влязат във владение на обект, който са спечелили на търг, става дума за цветарски магазин на ъгъла на ул. „Илинден“ и бул. „Св.св. Кирил и Методий“, обясни юристката.

А. Тодоров пък се оплака, че от началото на мандата не е викан като член на комисия, и поиска предложението да се върне за ново обсъждане в постоянните комисии, преди да се гласува.

„Това не отговаря на истината, когато ви се обадят за участие, отговорът ви е бил: „Не ме занимавайте с глупости“, репликира го председателят на ОбС Радослав Тасков и контрира: „От колко време не посещавате и заседанията на постоянните комисии?!“.

„Не се измъквайте, хванах ви натясно!“, два пъти се провикна Тодоров, а съветниците от ГЕРБ се разсмяха с глас. „Повечето сте в конфликт на интереси“, вметна кметът Камбитов, но председателят Радослав Тасков го прекъсна с официална забележка към лидера на ПП „Партия на зелените“ да урегулира поведението си: „Това е Общински съвет, не е нито пазар, нито строителна площадка. Ще ви отстраня от залата“. А. Тодоров се опъна, че не е спазен редът за изгонване, но все пак за кратко замълча, докато Елезов правеше предложението си да не се променя броят на общинските съветници в комисиите. „Направете списък на редовно отсъстващите да се види кои са, но само с по-голяма комисия можем да се преборим с най-новата професия „чакал“ на търговете, които купуват документи, после жалят процедурите и така само пречат на работата на общината”.

С 28 гласа накрая се прие допълнението, направено от А. Анева за намаляване броя на съветниците в комисиите.

Напомняме, че заплащането на общинските съветници се формира 50% от участието им на сесии, 25% от участието им в постоянните комисии към ОбС и 25% от членство в търгове, конкурси и обществени поръчки.

Ново искане на А. Тодоров за връщане в комисия на поредната точка от дневния ред даде сигнал, че нещо се случва. Този път бе за даване правото на кмета за авансово плащане по договора по проекта за компостиращата инсталация за новото сметище. Кметът избухна: „Общински съветници сте и сте тук да защитавате интереса на града! Ако сте против, спирате изграждането на компостиращата инсталация и 10% от стойността й ще трябва да плаща общината, а това е над 1 млн. лв. Администрацията стъпва на вашите решения, а вие се държите като на сватба!“.

Тодоров обаче му напомни, че е бил депутат и е наясно, че има процедурни хватки, които могат да се използват в пленарна зала. Така до напускане на залата Тодоров искаше връщане на всяка точка от дневния ред обратно в комисиите, което принуди съветниците да гласуват по два пъти, за да отхвърлят искането му. Като прибавим и двойното гласуване на решенията заради дежурното оспорване от Злата Ризова в знак на протест, че не се разглежда нейно предложение, касаещо таксите в детските градини, вчера съветниците на практика гласуваха всяко решение по 4 пъти.

„Подигравате се с ОбС, ние си ценим времето. Изключително съм възмутен!“, опита да промени нещата лидерът на ГЕРБ Йордан Миленков.

„Формата на протест е против колегите. Ако искате да стачкувате, кабинетите на кмета и на председателя са на няколко метра. Ако искате излезте пред общината, застанете пред елхата, и кетъринг ще ви осигурим“, не скри раздразнението си Румен Калайджиев.

„Друга форма на протест не знам. Когато видя в зала наредбите на Зелените да се подложат на обсъждане и гласуване, тогава ще спрем“, обясни А. Тодоров.

Председателят Р. Тасков отбеляза, че има и друга форма на протест – избраната от Илко Стоянов, който напусна и така се разграничи от този ОбС. „Ще съм тук и няма да напусна!“, категоричен бе Тодоров.

Евгени Бибов обобщи, че протестът на Зелените се изразява в отхвърляне на 898 000 лв. за депото, 380 000 лв. за информационни центрове и за предоставяне на младежите от благоевградската гимназия „Ичко Бойчев“ на кабинети и спортни съоръжения.

„Видно е, че започвате предизборна кампания“, отбеляза председателят Р. Тасков и допълни, че шефът на психодиспансера д-р Янакиев, който седеше в дъното на залата в очакване дали ще се поднови договорът му, е добре да направи на всички професионален анализ и най-вероятно за някои ще се окаже, че страдат от раздвояване на личността.

„Хубаво е д-р Янакиев да започне от Вас“ – „върна му топката“ Андон Тодоров, а Христо Ковачки не пропусна да се опита да разведри напрежението, като вметна: „Ходете на частно на прегледи“.

Финал на пререканията сложи червената съветничка Гергана Янчева с възмущението си от провеждането на сесията. „Не сме на театър, той е довечера. Щеше да е смешно, ако не е жалко!“, декларира тя и настоя председателят на ОбС да положи усилия за нормален ред на заседанието. Явно репликата й имаше известен ефект, защото подобни „фойерверки“ до края на заседанието не се повториха.

Съветниците отхвърлиха искането на софийската фирма „Блу систем“ ЕООД на Янко Попов да направи пазар край АМ „Струма“ в землището на с. Българчево. От групата на ГЕРБ декларираха, че няма да подкрепят промяна на Общия устройствен план, тъй като идеята това да се направи е свързана с разкриване на повече работни места. „Тук става дума за сергия за продажба на фрешове и зеленчуци“, мотивира отказа Кирил Илиев. Искането на софиянеца бе отхвърлено с 6 гласа „за”, 13 „против” и 8 „въздържал се”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА