През изминалия уикенд Microsoft за първи път от 2010 година изпревари Apple по пазарна капитализация и оглави рейтинга на най-скъпите публични компании в света. Но това лидерство бе съвсем краткотрайно.

След вчерашните търгове на фондовата борса, цената на акциите на Apple се повиши едва с 1,35% и капитализацията на компанията се увеличи с $81,82 милиарда до $828,64 милиарда. Това се оказа достатъчно за Apple, която си възвърна званието на най-скъпата публична компания в света. Към днешен ден Microsoft заема второто място в класацията на най-богатите компании с пазарна капитализация $817,29 милиарда. Софтуерният гигант оглавяваше топ-рейтинга в продължение само на три дни.

1 от 4

От останалите претенденти за короната, на трето място е Amazon с пазарна капитализация $773,22 милиарда, следван от Facebook с $391,93 милиарда.

Дали Microsoft ще може отново да изпревари Apple е твърде трудно да се прогнозира. Интересно е и кога корпорацията от Купертино ще си върне статута на компания с пазарна капитализация над $1 трилиона.

Настъпиха наистина интересни времена за фондовия пазар и се очакват нови сътресения в курсовете на акциите на големите компании, като и на всички други участници.