Пожарникари от България и Сърбия разиграха учение за гасене на горски пожари на новия тренировъчен полигон край монтанското село Трифоново. Учението се проведе по съвместен трансграничен проект за обучение на личния състав на пожарните команди , за изграждане на съвместен план за действие и сътрудничество между двете страни при потушаване на големи горски пожари.

Пожарникарите от двете страни демонстрират нова техника и методи при гасенето на пожари в сухи треви, показват как се прави защита на сгради с хора, обградени от всички страни от горски пожар, гасят дървен материал в обхваната от пожар сграда, осигуряват вода от естествен водоизточник с преносими резервоари и правят пътека в гората за гасене на горски пожар.

Учението е част от проект на вътрешните министерства на двете страни за обучение на личния състав на пожарните команди, за изграждане на съвместен план за действие и сътрудничество между двете страни при възникване на големи горски пожари, съобщи Юлиян Грънчаров - началник на отдел "Международни проекти" при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/. Проектът е на стойност 600 000 евро и е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.

По него Регионалната дирекция ПБЗН е получила два пикапа за гасене на горски пожари, един микробус, термокамера, пожарогасители, два дрона и един безпилотен самолет за наблюдение на горски пожари от въздуха, съобщи директорът на пожарната в Монтана комисар Венцислав Райков. Полковник Драган Дончевски - началник на сектор "Пожари" в Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи, че заради топлото време през последната година в Сърбия са бушували около 20 000 горски пожара, при гасенето на които са загинали 20 души.