Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът.

В синагогата присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Френският премиер Едуар Филип също изрази сериозно безпокойство от факта, че инцидентите, свързани с антисемитизъм в страната, са нараснали тази година с 69 процента, предаде ДПА.

"Всяка атака срещу някой от нашите граждани заради това, че е евреин, отново отеква като звук от чупене на стъкла", заяви Филип по повод 80-ата годишнина от Кристалната нощ. Френското правителство е твърдо решено "да не остава безразлично" към антисемитизма, написа Филип в пост във Фейсбук.

В министерството на образованието ще бъде създаден нов екип, който да реагира на проявите на антисемитизъм в училищата, каза премиерът. Правителството възнамерява също да прокара законодателство, което да гарантира, че езикът на омразата ще бъде бързо премахван от уебсайтове и социални медии.

Коментарите на премиера бяха направени, след като в последните седмици бе съобщено за няколко случая на антисемитски графити във френски университети. Две убийства на възрастни еврейки в Париж, извършени тази и миналата година, се разследват като престъпления от омраза.