Жители на пазарджишкото село Црънча се обявиха срещу намеренията сградата на Основно училище "Васил Левски“ да бъде предоставена за работническо общежитие. По този повод Обществен съвет за развитие на с. Црънча свика общоселско събрание, на което са поканени кметът на община Пазарджик Тодор Попов, областният управител Стефан Мирев, шефката на образователния инспекторат Валентина Кайтазова и други.

Местните хора не одобряват решението на местния парламент в Пазарджик, с което се променя собствеността на закритото преди 6 години училище от публична в частна. Неофициално идеята на общината е след време в него да се обособи работническо общежитие за нуждите на някоя частна фирма, вместо да бъде оставено да се руши безстопанствено.

Бившият областен управител Трендафил Величков, който оглавява Обществения съвет за развитие на селото, обаче смята, че тук може да се направи екоучилище, предава "Монитор".

В Црънча живеят над 1000 жители и след време демографската криза може да се преодолее и отново да има потребност от училище, в което да учат местните деца. С това искане са инициирани подписка и петиция. В интернет са се включили над 1000 потребители, а в подписката на хартия има около 600 имена, допълва Величков. По думите му, хората са готови да се борят докрай за запазване на училището.