Борусия (Дортмунд) приема Байерн (Мюнхен) в най-чакания сблъсък в Бундеслигата. Срещата е от 11-я кръг на първенството и ще се играе в събота от 19:30 на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Двата отбора посрещат дербито в доста необичайна ситуация. За първи път от сезон 2011/12 "жълто-черните" са пред своя съперник в класирането в навечерието на “Дер Класикер”. Борусия е лидер в германското първенство с 24 точки, докато "баварците" са на трето място с 4 пункта по-малко.

Тимът от Дортмунд отдавна не е започвал толкова силно в местния шампионат. "Вестфаленци" са без загуба, като могат да се похвалят със 7 победи и 3 равенства. До миналия вторник Борусия нямаше поражение във всички турнири, в които участва (15 поредни мача без загуба), но тогава беше надвит с 0:2 от Атлетико (Мадрид) в испанската столица в мач от груповата фаза на Шампионската лига. Въпреки неприятния резултат "жълто-черните" останаха лидери в групата си в най-престижния европейски клубен турнир, а достигнаха и до 1/8 финалите за Купата на Германия.

Специалистите са на мнение, че атрактивната и ефективна игра на дортмундци се дължи основно на новия треньор Люсиен Фавър, който бързо успя да наложи стила си сред футболистите. Друга основна причина за доминацията на Дортмунд е формата на голямата им звезда Марко Ройс, който за пръв път от доста време стартира сезона без контузии и не спира да бележи голове и да блести с асистенции. Силен ход се оказа и привличането под наем от Барселона на испанския нападател Пако Алкасер, който за нула време се превърна в лидер на отбора и успя да отбележи 8 попадения във всички турнири.

В голямото дерби се очаква роля да има и 12-ят играч на домакините - публиката, която се слави като една от най-темпераментните в Европа и със сигурност ще изпълни до краен предел "Сигнал Идуна Парк".

Байерн (Мюнхен) е на другия полюс преди голямото дерби. "Баварците" започнаха много колебливо сезона като делят второто място с Борусия (Мьонхенгладбах) и за 10 кръга имат само 6 победи, гарнирани с 2 загуби и 2 равенства. Грандът от Мюнхен изобщо не впечатлява с играта си и печели с кански мъки повечето си срещи, като поне в Шампионската лига е лидер в групата си.

Новият наставник Нико Ковач не се радва на особено спокойна първа кампания. Изданието "Kicker" твърди, че хърватинът не е долюбван в съблекалнята. Четирима от тарторите в отбора - Франк Рибери, Матс Хумелс, Томас Мюлер и Ариен Робен, са в основата на групичка, която не вярва в качествата на треньора. Те гледали на Ковач като добър човек, който обаче нямал нужния опит да води Байерн. 

На този етап ръководството на германския колос стои твърдо зад специалиста, като дори при загуба в събота той ще остане на поста си, въпреки че тогава разликата в точките между двата фаворита ще стане цели 7.

Президентът на Байерн Ули Хьонес изненада медиите в Германия, като заяви, че Байерн е аутсайдер при гостуването си на "Сигнал Идуна Парк".

В последния кръг на Бундеслигата Борусия изтръгна трудна победа с 1:0 като гост на Волфсбург, а настоящият шампион се издъни на "Алианц Арена" срещу непретенциозния Фрайбург 1:1.

Двата отбора няма да могат да разчитат на някои ключови футболисти. За лидера аут със сигурност са защитниците Марсел Шмелцер и Абду Диало. В лазарета на гостите са Тиаго Алкантара, Ариен Робен, Корентен Толисо и Кингсли Коман.

Борусия не е побеждавал Байерн от 2016 година.

Последните 10 срещи между двата гранда:

31.03.2018 Бундеслига Байерн Мюнхен 6 - 0 Борусия Дортмунд20.12.2017 Купа на Германия Байерн Мюнхен 2 - 1 Борусия Дортмунд04.11.2017 Бундеслига Борусия Дортмунд 1 - 3 Байерн Мюнхен05.08.2017 Суперкупа Борусия Дортмунд 2 - 2 Байерн Мюнхен26.04.2017 Купа на Германия Байерн Мюнхен 2 - 3 Борусия Дортмунд08.04.2017 Бундеслига Байерн Мюнхен 4 - 1 Борусия Дортмунд19.11.2016 Бундеслига Борусия Дортмунд 1 - 0 Байерн Мюнхен14.08.2016 Суперкупа Борусия Дортмунд 0 - 2 Байерн Мюнхен21.05.2016 Купа на Германия Байерн Мюнхен 0 - 0 Борусия Дортмунд05.03.2016 Бундеслига Борусия Дортмунд 0 - 0 Байерн Мюнхен

В последните 10 директни сблъсъка домакините имат 2 победи, гостите имат 5 победи и 3 пъти са завършили наравно. На домашния терен на Борусия Дортмунд имат изиграни 5 срещи, като домакините имат 1 победа, гостите имат 2 победи и 2 пъти са завършили наравно.
Явор БЕЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ