Червената депутатка Елена Йончева, от която прокуратурата поиска да се раздели с имунитета си, пусна нов пост във Фейсбук по темата. 

"Запознах се подробно с искането на Главния прокурор да образува дело срещу мен. В това искане пише, че делото е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Всички предприети действия на прокуратурата се базират единствено на твърденията на тези три лица. Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия", коментира тя.

Нито един факт за извършени престъпления. Надявам се делото възможно най-бързо да влезе в съда. Това е мястото, където истината ще стане ясна. И че става въпрос за политическа поръчка, допълва Йончева. 

Вчера говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че след извършена проверка в публичните регистри е стартирало разследване за пране на пари в особено големи размери. Доказано е, че през 2012 г. е взето решение от срана на Елена Йончева за съвместно дружество с офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

В настоящия случай има решение, че авторска телевизия ще участва с 50 процента в дружеството Офроуд ЕООД с капитал 5 000 лв. Взето е решение офшорката да преведе 320 хиляди лева - средства, които ще отидат във фонд Резервен. И 250 хиляди евро също е решено да бъдат внесени от офшорката също във фонд резервен обясни Арнаудова.

Има доказателства, че тази компания е използвана за превеждане на пари от престъпна дейност в сметките на общото дружество. "Офроуд" е открило сметки в КТБ и единствено едно лице е имало право да оперира със средствата. Това лице е Елена Йончева. 171 хил. евро и 320 хил. лева са били преведени. Как са били използвани тези средства все още не може да се установи преди народният представител да бъде с отнет имунитет. Предстои и по това, и по другите разследвания да се разкрият данъчни и банкови тайни, което ще засегне правата на всички народни представители, поясни Румяна Арнаудова. 

Тези средства в КТБ не са били на банката, а на българските вложители, допълни още говорителката на главния прокурор. Имаме основание да считаме, че Йончева или знае, или подозира за това, каза още тя. 

Ние сме на практика в началото на разследването, самоличността на свидетелите не може да се разкрие. Нека съберем всички възможни доказателства и тогава да правим изводи, отговори Арнаудова на въпрос на журналистите. 

Имаме основания да смятаме, че зад тази офшорна компания стои лице, което е разследвано по делото КТБ, един от подсъдимите по това разследване, каза Арнаудова. Има индикации, че средствата Йончева не е използвала по предназначение и не е изключено да има длъжностно престъпление, заяви още Арнаудова.