Д-р Иван Коновски е рентгенолог и специалист по мануална терапия. В какво се изразява същинската мануална терапия? Какви са показанията и противопоказанията за прилагане на този лечебен метод? Какъв е ефектът от него? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Коновски.

- Д-р Коновски, как въздейства на организма мануалната терапия?

- Мануалната терапия е дял от медицината, алтернативен начин за лечение на блокажи в гръбначния стълб и ставите. Основният принцип при мануалната терапия е да разблокира даден обем движение. Много често ставите блокират, т.е. не могат да извършват движенията в пълния си обем. А целта на мануалната терапия е именно тази - да освободи това движение, чрез което по-нататък вече се достига максималният ефект. Затова хората, които практикуват мануална терапия, трябва да са идеално запознати с анатомията, физиологията и патофизиологията на човешкото тяло, тъй като точно това е обект на мануалната терапия. 

Не може да предприемеш манипулация на болен човек, без да го разпиташ и да му снемеш щателна анамнеза. Още повече, че има и такива пациенти, които са с онкологични заболявания. При тях могат да възникнат най-различни изненади, затова те не са обект на мануална терапия. Аз имах такава пациентка преди няколко месеца, която дойде при мен с болки в гръбнака. Нямаше снимка и отказваше да си направи. Обясних й, че се налага, защото оплакванията й не съвпадат с критериите за блокаж на става. В крайна сметка се съгласи и наистина се оказа, че проблемът е много по-сериозен. Аз предположих, че става дума за разсейки или миелом, затова я насочих към други специалисти. Ако си бях позволил да й приложа методите на мануалната терапия, тогава вместо да помогна, щях да навредя. 

- Освен онкологичните заболявания, има ли и други, които не са обект на мануалната терапия?

- Има, да. Мануалната терапия е противопоказна също така при изразена остеопороза и при свръхподвижност на ставите, защото не оказва никакъв ефект при такива състояния. Тук обаче специално искам да посоча, че счупванията и истинските луксации (изкълчвания) също не са обект на мануалната терапия. Те са обект на ортопедите.

Причината е, че при едно истинско изкълчване, да кажем на раменна става, на лакетна става, се ангажират и капсули, и сухожилия, които са разтеглени. 

Задължително трябва обездвижване, затова тези състояния са обект на ортопедите. Вижте, мануална терапия се прилага, само когато имаме налице блокаж на дадена става. Когато липсва обемно движение, тогава вече се появява т.нар. болеви синдром, като около тази блокирана става се получава малък оток, който дразни нервните окончания. Например, човек не може да се навежда и изправя нормално заради такъв блокаж в гръбнака. Но тогава, освен до разблокиране на ставата, прибягваме и до медикаментозно лечение. 

Д-р Иван Коновски

- При какви състояния и заболявания има ефект тази терапия?

- Мануалната терапия, освен при блокирана става, може да помогне при плексити, при неврити също, защото процесът е двояк. Да вземем например един банален ишиас (радикулит). Когато болестта настъпва бавно, постепенно и няма налице внезапна болка при самото развитие на болестното състояние, тогава се стига и до обездвижване на ставата. И се получава един порочен кръг - блокаж на става с възпаление. Затова едновременно се въздейства на възпалението и се разблокира ставата. Тогава лечението протича много по-бързо. И вместо за стандартните 7-10 дни, през които болните лежат в неврологично отделение за един радикулит, при мен ефектът настъпва за два, максимум три дни.

Най-честите ми пациенти са с дископатии, следват навяхвания  на глезенните стави, на китките са по-редки. Също така имам много пациенти с плексити, защото при тях процесите започват пак от гръбначния стълб. 

- А можете ли да повлиявате дискова херния?

- Дисковите хернии са обект на мануалната терапия до известна степен. Ще обясня. 

Има няколко вида дискови хернии - медианна, също и парамедианна, която вече е фораминална дискова херния. В случая, ако дисковата херния е навлязла във фораминалния канал и притиска нерва, тогава я изключваме. В смисъл, мануалната терапия няма да помогне с нищо. Такова състояние се лекува от неврохирурзите. При нас, мануалните терапевти, има ефект тогава, когато започва да се формира дисковата херния, т.нар. протрузия. Или при много стара дискова херния, която е напълно калцирала и вече нищо не може да се направи. Тогава тя не предизвиква възпаление, може да доведе само до блокажи. Ето затова е обект на мануалната терапия. 

- Д-р Коновски, много наши читатели често се интересуват как да лекуват шипове и опитват какви ли не лекове. Могат ли шиповете да бъдат обект на мануалната терапия?

- Аз много често обяснявам на моите пациенти следното. Шипът е компенсаторна реакция на организма. Той се стреми сам да преодолее дадено състояние. Когато една става бива постоянно натоварвана, неминуемо започва да се износва ставният й хрущял. Износвайки се, той опира вече почти до самата кост. Получава се разрастване на костна тъкан като това означава увеличаване на ставната повърхност. По този начин ставата става по-стабилна. Друг е проблемът, че когато има израстване на тази костна тъкан, или както вие го наричате - шипове, тогава се дразнят нервните окончания и се получава болка. И едно медикаментозно лечение изцяло ще ликвидира този проблем. 

Яна БОЯДЖИЕВА