В пакта за миграция има и някои добри решения, но както беше и с Истанбулската конвенция зад текстовете срещу домашното насилие, да се прикрие идеята за неопределеност на пола, така и тук става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление. Това изчете от трибуната на парламента Корнелия Нинова по повод на предстоящото подписване на 10-11 декември в Маракеш, Мароко на т.нар. Пакт на ООН за миграцията.

Срещу документа вече се изказаха остро и заявиха своето категорично решение да не го подпишат Австрия, Унгария, Чехия, Хърватия. 

Припомняме, че депутите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" - Георги Марков и Славчо Атанасов, както и Ангел Джамбазки се изказаха остро срещу лансираната от шефа на ООН Антонио Гутериш идея за подписването на такъв пакт.

"Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава", продължи червената лидерка. 

Тя уточни, че вчера е провела среща с посланичката на Австрия в централата на БСП. "Австрия е председател на Съвета на ЕС. Похвално продължиха някои от приоритетите на българското председателство, но по време на тази среща разговаряхме за различните ни позиции по този случай. Австрия, която председателства Европа в момента, на заседание на своя Министерски съвет реши да не подписва пакта и да го отхвърли. Същите мнения изразяват Унгария, Полша и други. САЩ се оттеглят от пакта", каза Нинова.

"Навсякъде в Европа тази тема се обсъжда, но както обикновено в България – не. Някой знае ли с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Министерски съвет – не. Парламент – още по-малко. Къде и кой взе решение България да се присъедини?“, попита Нинова. Тя подчерта, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти.

"Не може да вкарвате България в това без да има обсъждане, обществено мнение, парламент, Министерски съвет, институции. Единствената следа, че нещо ще се случва е увеличението на Бюджет 2019 г. за парите за миграция", атакува за пореден път бюджета и правителството Корнелия Нинова.