Спецслужбите на Австрия са задържали полковник от австрийската армия, който в продължение на 20 години е извършвал шпионаж в полза на Русия. Това пише вестник „Кронен цайтунг“, като се позовава на австрийското министерство на отбраната.

Разследван е 70-годишен австрийски полковник в оставка, който от края на 1990-те години предавал на руското военно разузнаване информация за миграционната криза, австрийската военна авиация и артилерийските системи. По данни на изданието за услугите си полковникът от Залцбург е получил около €300 000. „Радваме се, че успяхме да установим заподозрения“, заяви от министерството на отбраната във Виена.

В публикацията се твърди, че на всеки две седмици австриецът установявал връзка с човек от руските спецслужби „Юрий“ и му предавал секретни документи.

От австрийското военно контрарузнаване са посочили, че шпионажът на полковника е бил прекратен, след като руските спецслужби му предали сигнал, че австрийската страна го е разкрила.

Австрийската прокуратура е образувала углавно дело срещу полковника в оставка. Той може да получи присъда от две години затвор.

Междувременно австрийският външен министър Карин Кнайсъл отмени планираното си посещение в Русия и извика на разговор представители на руското посолство във Виена за обяснения по повод подозренията в шпионаж срещу австрийския полковник в оставка. Това съобщи на пресконференция австрийският канцлер Себасиан Курц.

„Трябва да ви съобщим, че Австрия подозира полковник в оставка от австрийския бундесхеер /армията на Австрия/, че е работил за руското разузнаване, в продължение на дълги години той е подкрепял тяхната работа. Този процес по наша информация може би е започнал през 1990-те години и е продължил до 2018 г. Това означава, че се сблъскваме със случай на шпионаж. Затова министърът на отбраната включи правосъдните органи“, заяви Курц.

„В нашите отношения с Русия това означава, че ако подозренията се потвърдят, такива случаи, не е важно дали се случват в Холандия или Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и ЕС. Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той подлежи на осъждане“, подчерта австрийският канцлер, цитиран от ТАСС.

Курц съобщи, че Австрия ще обсъди с партньорите си от ЕС евентуалните действия спрямо Русия заради шпионажа.

Прессекретарят на руското посолство във Виена Булат Хайдаров отказа да коментира новината.