Служебен автомобил на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Разлог се е обърнал край пътя. Няма пострадали служители на пожарната при инцидента. Пътното произшествие е станало тази нощ малко след 2 часа по тесен, черен път с голям наклон, след като преди това е участвал в потушаването на пожар в къща в белишкото село Лютово, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Благовеград.

Сигналът за пожара е подаден снощи в 23:31 часа и е потушен от огнеборци от Разлог и противопожарен екип от Якоруда. Засегната е покривна конструкция и домашно имущество. Причина за пожара е самозапалил се комин.

Всяка година през есенно-зимния отоплителен сезон се наблюдава увеличаване на броя на пожарите в жилищните еднофамилни и многофамилни сгради. Възрастните и трудноподвижни хора, най-вече поради влошеното си физическо и здравословно състояние, са най-рисковата социална група при тези пожари, посочват от РД ПБЗН-Благоевград.

За последните десет години на територията на Благоевградска област са загинали 36 човека, като по-голямата част (над 2/3) са възрастни хора над 65 години. Основните причини за възникването на тези пожари са използването на неизправни отоплителни уреди и инсталации, а също така и нарушаване на правилата за тяхната експлоатация.