Мъжът, който отне живота на 12 души в претъпкан бар в калифорнийския град Таузънд Оукс, е бивш военен на 28 години, предаде Франс прес, цитирайки Джеф Дийн, шериф на близкия до Лос Анджелис окръг Вентура.

Заподозреният, който се е самоубил, се казва Иън Дейвид Лонг и е служил в елитните части на морската пехота в периода 2008-2013 г. като картечар и бил повишен в чин ефрейтор, уточни шерифът на пресконференция.

Бил е 7 месеца на мисия и в Афганистан от ноември 2010 до юни 2011 г. Служил е и в бойна част на Хаваите. Има няколко военни награди за службата си.

"Имали сме много контакти с Лонг през годините за дребни инциденти", добави Дийн. През април полицаи са го посетили и са повикали полицейски експерти психолози, защото той е действал "ирационално".

В крайна сметка обаче полицейските експерти са го върнали у дома, защото не са имали причини да го арестуват или приемат в болница, обясни шерифът.

Според техните впечатления е било възможно той да страда от посттравматичен стрес след участието си във военни действия, пише БТА.

Лонг е бил въоръжен със законно закупен пистолет Глок 21, 45-и калибър. Пълнителят му обаче е бил по-голям от стандартния за този модел пистолети, който побира 10 патрона.

Няколко очевидци потвърдиха, че нападателят е използвал димки при стрелбата, но шериф Дийн не потвърди тази информация.