Лиляна Петрова е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България. Завършила е Медицинския колеж в Пловдив. Преминала е курс за следдипломно обучение по Клинична хомеопатия и курс за “Консултант по хранителни добавки”.

- Г-жо Петрова, промените в Закона за съсловните организации беше приет окончателно на второ четене в Народното събрание преди дни. Кои от предложенията ви бяха приети?

- Без дебати и с пълно единодушие парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.

С измененията в него бяха включени две нови съсловни организации - на зъботехниците и нашата - на помощник-фармацевтите. Така членството в организациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите става задължително за всички упражняващи професията и доброволно за всички, които имат тази специалност, но не работят по нея.

В мотивите към законопроекта бе посочено, че настоящият Закон за съсловните организации на медсестрите, акушерките и асоциираните медицински специалисти регламентира дейността на една съсловна организация, въпреки разнородния характер на професиите и разнопосочните им интереси. Част от медицинските специалисти, като помощник-фармацевтите и зъботехниците, не попадаха досега в обхвата на закона и техните права и интереси нямаха национално представителство.

След 10 години борба от страна на нашата организация законът вече е факт. Всички наши предложения, които направихме, са безпрекословно приети от членовете на Комисията по здравеопазване. И това има значение не само за практикуващите професията, но и за пациентите.

Преди всичко бакалавър-фармацевтите ще имаме Национален регистър - ще се знае колко сме, къде работим, какви дипломи имаме. Ще се изготви Наредба за професионалните дейности, а това е много важно - да се знае къде са разпределени кадрите и къде не достигат, ще се избегнат нерегламентираните дейности. Ще могат да се проверяват дипломите, за да не се работи с фалшиви такива. Имало е и такива случаи за съжаление в България. Всички колеги, повече от 7500 в страната, по региони или на национално ниво, задължително ще се включват в следдипломни обучения, за да поддържат професионалната си форма. Съсловната ни организация ще направи усилия да имаме специализации по наредба на Министерството на здравеопазването.

Всички, упражняващи професията бакалавър-фармацевти, ще подчиняват дейността си на строг Етичен кодекс. Това пак рефлектира върху сигурността на хората: да знаят, че когато влязат в една аптека не само магистър-фармацевтите, но и помощник-фармацевтите ще отговарят на тези изисквания. Така ще са сигурни, че ги обслужват фармацевти.