След смяна на часовото време, психиката ни има нужда от време за адаптация. Това каза Бисера Борисова, психолог, съобщава Фокус. По думите ѝ човек трябва да пренастрои организма си към това, че започва по-рано да се стъмва. „Човешкият организъм има нужда от повече светлина и цветове, затова ѝ смяната на времето не се отразява много добре на психиката“, каза още Борисова.

Тя добави, че има съществена разлика между това дали преминаваме към зимно часово време или към лятно.

„Голяма е разликата, но преминаването към зимно часово време определено повлиява в негативен аспект“, подчерта Борисова. Тя подчерта, че смяната от зимно към часово време също няма позитивен ефект върху тялото и психиката ни.

„Тогава пък тялото се събужда – искаме да ходим повече навън, да виждаме растенията, дърветата и т.н. Но есента е едно много хубаво време и тази промяна не би трябвало да се възприема непременно като есенна депресия, просто е нужно да има повече светлина и повече цветове. Едни възглавнички, които всеки може да си направи, да си сложи вкъщи, да си запали свещи, биха помогнали много“, допълни Борисова.