Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени в пътуването на 13 пътнически влака. Това съобщиха от "Холдинг БДЖ" ЕАД.
 

При преминаването от лятно към зимно часово време е необходимо някои пътнически влакове да престоят в различни железопътни гари в нощта между 27 и 28 октомври. Това се прави, за да не бъде нарушен графикът за движение на влаковете.
 

В железопътните превози е наложена обичайната практика, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на 04.00 ч. и да изчакат 60 минути.По този начин не се нарушава графикът за движение на влаковете и се избягва по-ранно от обявеното им преминаване през съответните гари, обясни пред Радио Пловдив инж. Ивайло Георгиев - ръководител отдел "Организация на движение в БДЖ - Пътнически превози".
 

Преминаването от лятно към зимно часово време тази година ще засегне международният бърз влак Истанбул-София, който ще престои в гара Свиленград.Бързият влак 3636, пътуващ по маршрута Варна-София /през Карлово/, ще престои в гара Стряма. Бързият влак София-Варна /през Карлово/, ще престои в гара Сливен.
 

Бързият влак  Бургас-София /през Пловдив/, ще престои в гара Белово, а бързият влак, пътуващ по маршрута София-Бургас /през Пловдив/, ще престои в гара Коньово. Бързият влак  по маршрута Варна-Пловдив, ще престои в гара Чирпан. Пътуващият в обратна посока Пловдив - Варна бърз влак, ще изчака на гара Търнак. 


Пътническият влак Септември - Велинград, ще престои в гара Велинград. Пътническият влак Карнобат-Варна, ще престои в гара Завет. 

Според наблюдението на БДЖ броят на пътниците, засегнати от промяната не е голям. 

Според инж. Георгиев от технологична гледна точка за жп транспорта няма никакво значение какво часово време /зимно или лятно/ ще бъде избрано. Най- важното за нас е да няма промяна от едното време към другото.