Лукът и чесънът са два зеленчука, които напоследък рядко добавяме в менюто си, заради миризмата, която по-късно се носи от нас. Истината обаче е, че те са много полезни. В продължение на хиляди години хората по света са разпознали и използвали невероятните лечебни ползи на чесъна и лука.

Още през 1500 г. пр. Хр. Египтяните предписват чесън, за да лекуват множество заболявания, включително всичко от необичайни разраствания и паразитни инфекции, до общо усещане, че са умствено или физически неспокойни.

Дори Хипократ, известен основател на съвременната медицина, го препоръчва за различни заболявания.

Сега обаче китайски учени са открили и един още ефект. Става въпрос за консумирането на чесън и лук,, когато сте на диета. Изследване, проведено в Нанкин, Китай, установило, че маслата в тези зеленчуци имат свойства против затлъстяване, които могат да противодействат на ефектите на диета с високо съдържание на мазнини.

Става въпрос за хората, които се подлагат на кето диети или високомазнини, те не приемат почни нищо друго освен животински мазнини. Това, разбира се, влияе не само за намаляването на мазнините в тялото, но и дава странични ефекти. Лукът и чесънът се справят точно с тези отклонения, които съпътстват високо мазниното хранене.

Ето защо има много причини да добавите повече лук и чесън към храната на семейството си. Не само те добавят вкусен вкус към вашата храна, но те могат да помогнат да компенсират последиците от диетата с високо съдържание на мазнини, помагайки на всички в семейството да поддържат здравословно тегло и да предотвратяват заболявания, свързани с теглото, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.