Мирен протест в подкрепа на Михаил Цонков и трима гранични полицаи ще се проведе утре пред няколко съдебните палата на няколко града в страната. Повод за това е делото срещу четирима, на което те ще дадат показания по обвинението, повдигнато срещу тях от турската държава, пред Районния съд в Бургас. 

Освен в морския град, инициатори от Пловдив заявиха пред Glas.bg, че пред Съдебната палата под тепетата със сигурност ще подкрепят граничните полицаи. Те ще бъдат пред съда в 9:30 часа, като призовават пловдивчани също да станат съпричастни. 

Припомняме, на 17 април 2008 г. в района на Резово български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие. От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане. На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков. В края на 2014 г. Европейският съд по правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер. Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

 

Ето какво написа Вероника Петкова,  дъщеря на един от обвинените гранични полицаи: