Движението по автомагистрала „Тракия“ в района на Ихтиман бе възстановено днес преди обед и в двете посоки след временни ограничения заради верижни катастрофа и задимяване.

Тази сутрин за около три часа движението по „Тракия“ бе спряно и в двете посоки заради задимяване от сметището край Ихтиман и станалата верижна катастрофа с 5-има пострадали, трима от които са настанени в болниците „Света Анна“ и ВМА в София. След това магистралата отново бе отворена, но за кратко, след което отново участъкът бе затворен.

Двама от пострадалите - жена и мъж, са приети в Спешното отделение на болница „Св. Анна“ в София, стабилизирани са и контактни, съобщиха от болницата. Третият, мъж на 30 години, е във ВМА, с контузия на главата и кръвоизлив.

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска съобщи за „Хоризонт“, че към мястото на катастрофата са били изпратени 7 екипа линейки, работата им е била затруднена от влошената видимост в района.

Директорът на ОДМВР София - старши комисар Николай Спасов, каза, че сигналът за катастрофата с участие на пет коли и един камион е подаден в  5.00 часа сутринта.

„Пострадали са пет човека, а от тримата пострадали по-тежко пострадал е само един - с травма на главата, обработват го в момента в софийските болници. Много е тежка ситуацията от гледна точка на атмосферните условия, видимост наистина нулева“, добави той.

Заради инцидента движението по посока Пловдив бе спряно. Обходният маршрут бе през Ихтиман - Церово - Септември и Злокучене. В посока София също имаше осигурен обходен маршрут през Пазарджик.

Задимяване от сметището и ниска мъгла в района на Ихтиман силно затрудняват движението по магистралата още от снощи.

Директорът на Пожарната – главен комисар Николай Николов, обясни, че ограничението, което е било въведено тази сутрин, е спасило живота на много хора, които са щели да пътуват в тежките условия по АМ “Тракия“.

„Сметището гори, продължава неговото гасене. Да се спазват указанията - има категорични знаци, които казват - при мъгла не повече от 50. Това ограничение предотврати жертви на пътя“.

Няколко са настъпилите пътни инциденти, като един от тях е верижната катастрофа, съобщиха от МВР.