Фамилия Команови стартира изключително амбициозен проект, за да популяризира още повече карате киокушина. Този спорт и без това винаги се е радвал на огромен интерес в Пловдив и от години поддържа традициите си и продължава да ражда шампиони. Двукратният световен шампион Александър Команов, неговият брат Иван, който също е носител на куп медали от световни и европейски първенства, както и техният баща и треньор Евгени, изградил ги като водещи каратисти от световен мащаб, още повече разширяват своята дейност. Досега те ръководеха своя клуб Ронин, но той вече под шапката на Академия Команов – проект, поставил си благородната цел да учи малките на дисциплина, труд и отдаденост към спорта, пише Trafficnews.bg

Основната инициатива е на по-малкия брат Александър, който през декември миналата година стана световен шампион в Екатерининбург в първенството на най-голямата федерация Киокушин Уърлд Юниън, обединяваща всички организации в карате. Той е решил да приложи на родна земя огромния си опит, почерпен от състезания и лагери в чужбина, както и от досега му с методиките на обучение и тренировки във водещи световни сили като Япония и Русия. Иван и Евгени му помагат в амбициозното начинание и академията вече жъне първите си плодове. В Академията вече се готвят над 70 деца – в залата на стадион „Пловдив“, където тренировките води Евгени Команов, и в съоръжението на мотоцентъра срещу Колодрума, в което групи водят Сашо и Иван.

В академията влагам същата енергия и амбиция, каквато винаги съм влагал по време на кариерата ми. Две от европейските ми титли съм завоювал след напълно самостоятелна подготовка – без спаринги и треньори. Ако следваш някоя мечта, рано или късно ще я осъществиш, казва Александър Команов. Това обаче става след много труд, хвърлен през годините, допълва той.

Спортната зала винаги е била като втори дом за братята Команови и техния баща. Животът се промени – не толкова за децата, колкото за родителите. При нас няма наказания за закъснения за тренировки, както е на доста други места. Големите клубове се чудят как да си задържат състезателите, а не как да ги наказват. Тези методи са остарели. В Япония, например, отношението е съвсем различно. Подобни методи при нас изглеждат възпитателни, но там не е така. Идеята ми е на базата на опита, който имам, да внедря по-нови методи на работа и тренировки. В Русия има цели учебни заведения за карате – огромни, с хотелска част, столова, големи зали за тренировки и състезания. Безспорен е фактът, че спортната методика на Русия е много добра и руските институти за спортисти са уникални. Там всичко е поставено на научна основа. У нас продължават да се практикуват упражнения, които са тотално остарели. Въпреки че това е един от най-коравите стилове, основната ни цел е децата да се чувстват добре, разказва Александър.

Всяко нещо в този свят се развива, включително и киокушина. Стигнали сме върха и следва един въпрос какво правим оттук нататък. Но в същото време имаме още неща, които можем да подобрим – като правилна тактика, по-добра защита, по-добра концепция на бой, по-добра мотивация – не само в спорта, но и в живота. Именно тези неща ще се опитваме да възпитаваме у младите. Имаме желание да развиваме този проект мащабно и затова създадохме тази академия, допълва Сашо.

На състезателите предстои и поредното голямо изпитание – уникално тридневно световното първенство във Варна за деца от 12 до 17 години, ветерани и европейско за мъже и жени. При подрастващите академия Команов чака медали от трима представители – Никол Харизанова, спечелила бронзов медал при девойките старша възраст на европейското в Калининград преди броени дни, 4-кратният шампион на България при младшата Жак Киришев и 12-годишният Делян Мишинков, 7-кратен носител на приза „най-техничен състезател“, изключително талантливо дете, според Сашо Команов. На европейското при мъжете и жените ще участват Иван Команов и Красимира Мирева. Друга амбициозна цел на академията е организирането на семинари с участието на всички клубове от Пловдив и България.