Редица бизнесмени, лица с дребен семеен бизнес и предприемачи са обявили свои действащи бизнес обекти в Пловдив и региона за продан в няколко от платформите за продажба на компании.

Сред най-честите причини компаниите да излязат на пазара са бърза нужда от пари или свободен ресурс за реинвестиция в друга насока, невъзможност за менажиране на компанията, заминаване в чужбина или потъващи фирми, за които собствениците са решили, че не могат да вдигнат на крака. Инвестициите, които са направили обаче никак не са малки. Някои от обектите - фабрики и заведения - са спечелили някакъв имидж, който собствениците се опитват да капитализират.

Сайтът TrafficNews.bg направи справка в основни платформи за продажба на действащи компании и ще представи на читателите си част от тях.

Заведения

Емблематичното заведение "Конюшните на царя" търси нови собственици. Заведението, намиращо се в сърцето на Пловдив - Стария град, е с капацитет над 300 места. То се продава напълно функциониращо и дори собственикът е анонсирал, че заведението има организирана събитийна програма до края на лятото. 

Според обявата оборудването и активите са на стойност 150 000 лв., ала цена за продажба на цялостния бизнес липсва. 

 

Няколко заведение за бързо хранене са сред офертите за продажба на бизнес. Собственикът на новооткритият Бъргър бар на ул. "Царевец" е един от предприемачите, решили да се разделят с настоящия бизнес. Той продава търговската марка, логото, "цялостната концепция"  с наличното оборудване и обзавеждане, фейсбук страница, включително и всички налични документи и разрешителни за извършване на търговска дейност. Сградата разбира се е под наем, а за предложеното по-горе се иска сума от 23 хиляди евро. 

Още един бургер бар на метри от Съдебната палата е сред продаващите се действащи бизнеси. В конкретната оферта, собствениците посочват, че причината е преместване на по-голямо място, но все пак продават част от оборудването по договаряне и интериора. Заведението отново е под наем, а цената на бизнеса остава "по договаряне".

Заведение в Капана за кафе и фреш с разрешително за бързо хранене също търси нов предприемач. Наемът е 1500 лева месечно, а еднократната цена на фирмата и оборудването е 30 хиляди лева. 

Фирма с обект за фреш и смути се продава до Новотела за 12 хиляди лева. 50 хиляди лева искат управителите на детски парти център "Мозайка" на ул. "Марин Дринов", за да прехвърлят бизнеса си. 

Сред офертите е и букмейкърски пункт в ЖР Тракия с кафене и кухня с разрешително, който функционира от дълги години. За него настоящият предприемач иска 22 хиляди лева, като рекламира наемът и таксите за тротоарно право като ниски, но не посочва точни тарифи. 

Забавления и спорт

Фитнес център в Пловдив попада сред бизнесите, които търсят нов собственик. Спорният обект се разполага върху 268 кв.м, а към него има офис, барче и сауна. Цената за прехвърляне на търговското дружество е 140 хиляди евро. 

Друго бързоразвиващо в Пловдив забавление - стая за загадки, е сред предложенията за продажба на бизнес. Собствениците я търгуват за 12 хиляди лева, като в това влиза оборудването, загадките - технологични и ръчно изработени, двуезична версия на играта, както и цялата реклама и публични профили на "Менталгап" в мрежата - сайт, фейсбук страница и т.н. 

Търговия и производство 

22-годишният семеен бизнес на "Ролет систем" за производство и монтаж на дограма, външни и вътрешни щори е излязъл на пазара. Бизнесът се продава както изцяло юридически, така и като пазарен дял с всички установени търговски отношения, активи, изграден организационен процес на работа, работна ръка, разработени работни места и цялостно оборудване към тях - машини, компютри, автомобили, интернет сайт и т.н. Продажбата е на стойност 65 000 евро, което включва всички материали, складови наличности и активи. Като причина за продажба е изтъкнато "лично решение за оттегляне от активна работна дейност, което е в съгласие със съдружника".

Бизнес с памперси и санитарни стоки се търгува за 100 хиляди лева. Според офертата вносът и търговията с памперси и хигиенни артикули е много успешен, а продуктите се пакетират с лична марка. 

За същата цена от 100 бона се предоставя франчайз на немската фабрика за обувки Lloyd в България. В цената влиза фирмата, регистрирана по ДДС, търговско оборудване и стока от над 250 чифта обувки. 

Безспорно най-крупният и скъп бизнес, който е пуснат за продажба сред офертите в сайтовете за търговия, е този на винарна - търгува се за над 4 милиона евро, и по-точно 4 150 000 евро. В цената са включени: 100дка лозя, сгради, оборудване и изградена инфраструктура. Собствениците са обявили, че търсят продажба на бизнеса поради трансфер на съдружниците за постоянно местожителство във Франция. "Фирмата няма задължения към банкови и данъчни институции, без кредитна история, нито европейски или държавни фондове за финансиране", е разписано като прилежаща и важна информация, която липсва сред повечето оферти.

Медицински центрове

180 хиляди евро е обявен бизнесът на действащият медицински център "Хипоталамус". Според офертата в цената са включени работещ медицински център в Пловдив и филиал в гр. Асеновград с обща площ от 850кв.м., включващи различни структури в сферата на здравеопазването и денонощен кабинет за неотложна медицинска помощ. Дружеството се продава с нас 70 наети служители, от които повече от 30 лекари и разполага с оборудвана линейка за транспорт на болни, както и за посещения по домовете.  

В офертата, публикувана в края на месец юли 2018, е добавено, че частната болница печели по 40 хиляди евро, но не става ясно за какъв период. Репортер на TrafficNews.bg се се свърза с управителя Аргир Гяуров за коментар по отношение на търсенето на нов собственик на медицинския бизнес. Той не постави под съмнение автентичността на офертата, ала уточни, че към този момент е размислил за продажбата, по негови думи. Не става ясно обаче защо офертата продължава да бъде активна и днес - месец и половина, след като е публикувана.