Немската група „Метро“  - един от най-големите играчи в европейската търговия е наела банката-гигант „Голдман Сакс“ да намери купувач на бизнеса и недвижимите имоти на компанията в България и Румъния. Това твърди румънското издание "Зираул Финансиар" (Ziraul Financiar), позовавайки се на свои пазарни експерти, цитирани от "Флагман.бг".

Немските представители на „Метро“ все още не са коментирали информацията.

Компанията притежава 42 магазина в двете европейски страни. В Румъния имат обща застроена площ, изчислена на 200 хил. кв.м. плюс околните земи. В България ситуацията е подобна.

Стойността на недвижимото имущество възлиза на цена около 840 млн. евро, като средната цена на всеки магазин на веригата се оценява на 15-20 млн. евро.

Румънският вестник припомня, че още преди  около година германците имали идеята да преструктурират този свой външен бизнес – по-точно да разделят недвижимите си имоти, за да го продадат. Този ход ще отбележи промяна в работата на веригата Metro Cash&Carry, която отвори местния пазар на модерната търговия в Румъния през 1996 г. В България те идват през 1999 г., като първият им обект е в София.

Германците залагат от самото начало и през годините на придобиване на земя за осъществяване на бизнеса си – по същия модел на другите немски търговски играчи Кауфланд, Лидъл и Пени маркет.