Останките на 1 111 от 2 753-те жертви на терористичните актове в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, и до момента остават неидентифицирани, съобщава „Ройтес“, цитирана от ТАСС.

„Благодарни сме, че идентификацията продължава, но има много материали, които биха могли да бъдат използвани в хода на разследването, ако градските власти не се отнасяха с нас така безцеремонно“, коментира пред Агенцията Даян Хорнинг, чийто син е бил в северната кула на Световния търговски център, когато в сградата се вряза самолета.

Отбелязва се, че за последните пет години специалистите са успели да определят самоличността едва на пет от жертвите. Така към днешния ден са идентифицирани 1 642-ма загинали, отбелязва агенцията.

На 11 септември 2001 година 19 терористи от групировката „Ал Кайда“ отвличат в САЩ четири пътнически самолета. Два от тях насочват към кулите на Световния търговски център в Ню Йорк – най-високите сгради тогава в града. Третият самолет терористите насочват към сградата на Пентагона в покрайнините на Вашингтон, а четвъртият също е насочен към американската столица, но се разбива недалеко от град Шанксвил, щата Пенсилвания.

Общо в резултат на четирите терористични акта загиват 2 977 души.