Журито на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети фабриката на най-големия производител на алкохол и вина в България VP Brands International (VPBI). В производственото звено в Пещера те разгледаха бутилиращите цехове и купажните отделения, посетиха склада за отлежаване с 14 000 бъчви и дегустираха напитки от портфолиото на компанията.

 

trud2-1Международните експерти се убедиха от първо лице във всички етапи на контрол, прилагани във фабриката. Първо на етап купажиране се взима проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физико-химичен анализ. Ако отговаря на необходимите изисквания, минава през вътрешната дегустационна комисия. Вторият етап е многократна филтрацията, която се извършва с иновативната технология за сребърна и за платинена филтрация. След това готовият продукт отива в буферни съдове, където отново подлежи на строг физико-химичен и органолептичен анализ от дегустационната комисия. И ако отговаря на високите ни изисквания за качество и стандарт, се подава за бутилиране. В деня на бутилиране се анализира и дегустира една от първите бутилки. През месеца или периода на бутилиране на произволен принцип отново се отделят проби от готовата продукция, които отново са подложени на анализ, за да се гарантира качеството на крайния продукт. Пробите се тестват от технологичните екипи вътре в компанията, но и от независими външни консултанти. Друга ключова съставка за производството на висококачествени напитки е водата. Във фабриката използват вода от планината с много добри органолептични качества. Допълнително я пречистват със системи с активен въглен и обратна осмоза и освен това са внедрили специален филтър с минерала Шунгит.

 

Журито на конкурса Spirits Selection посети и уникалното съоръжение за отлежаване на уиски дестилати във VP Brands International. Компанията разполага с три такива склада и планира изграждането на четвърти. Общият капацитет е 30 000 бъчви. Складът за отлежаване в Пещера се съхранява 14 000 бъчви с дестилати.

 

trud1-1VP Brands International успя да представи модерното лице на алкохолната индустрия в България по най-добрия начин. За всички ни, беше чудесна възможност да видим високото ниво на професионализъм и работа в компанията – още повече, че за България се знае малко.“, коментира по време на посещението Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles. „Българската високоалкохолна индустрия предлага страхотни напитки на много високо ниво. Малцина знаят, че България е преди всичко производител на високоалкохолни напитки, а една от основните цели на Spirits Selection by Concours Mondial du Bruxelles е да запознае членовете на международното жури с новите производители“, допълни Тиери Хейнс, който е директор на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Spirit Selection е единственият пътуващ конкурс за спиртни напитки в света. Догодина ще се проведе в Китай. Избраният град е Лвианг в провинция Шанкси.