Христо Стоичков има много паметни мачове с екипа на ЦСКА, Барселона и националния отбор. За един от тях обаче е писано малко поради две причини. Първо, във въпросния двубой Камата не вкарва гол. И второ, малцина са тези, които знаят какво се е случило вечерта преди футболната среща.

Тя се провежда точно преди 31 години на вчерашния ден – 23 август. Тогава ЦСКА и Левски играят мач за първенство на Националния стадион „Васил Левски”.

„Червените” са сочени за фаворити, защото предния сезон печелят и титлата, и купата, като все се справят с вечния си съперник. 1:0 през ноември в шампионатен двубой, а напролет – първо бият на финала за държавния трофей с 2:1, а само няколко дни по-късно си подпечатват златните медали с 1:0. На 30 май героят е Стоичков, защото именно той отбелязва единственото попадение десетина минути преди края.

Стигаме до въпросната дата 23 август 1987 година. Вечерта цесекарите са събрани от Димитър Пенев на лагер. Стоичков обаче иска разрешение от старшията да излезе само за час. Чичо Митко, какво да го прави, нали е добър,  му дава зелена светлина. Но Камата се улисва и закъснява. Прибира се чак съм полунощ. Пената е ядосан, но Ицо му обещава на другия ден да е фурия на терена.



„Тогава тъкмо сваляше бъдещата си жена Марияна. Вече бяха гаджета, но нещо имаше да разрешават някакъв въпрос. Така и не разбрахме какво. Само научихме, че е бил нея. Какво са се сваляли, какво са правили, си е техен  проблем. Но Стоичков на другия ден наистина беше много силен на терена, макар че не победихме. Дербито завърши 2:2”, спомнят си пред БЛИЦ свидетели на брадясалата история.

Треньорът на Левски Васил Методиев-Шпайдела поставя персонален пазач на Ицо – Стефан Колев. Но Христо го побърква от финтове. Направо луд го прави и бранителят не знае на кой свят се намира. Именно от Стоичков започва атаката, при която Лъчезар Танев открива резултата в 24-ата минута.
Методиев усеща накъде вървят нещата и  още в 36-ата минута сменя Колев с Божидар Искренов.

В началото на второто полувреме Стоичков  продължава да е неудържим. Той прави блестящ пробив по крилото и подава на Ивайло Киров, за когото не е проблем да промуши топката във вратата на Левски – 2:0 за ЦСКА.

Но „сините” отвръщат на двойния удар с двоен такъв. Само в рамките на пет минути се стига до изравняване след голове на любимците на сектор „Б” Наско Сираков и Божидар Искренов. Двубоят завършва без победител – 2:2. А още същата вечер  Ицо, който си е свършил отлично работата, е пак при Марияна. При жената на живота си. Малко по-късно на 7 февруари  1988 година двамата вдигат сватба. После историята им е известна на всички...