Осминафиналният двубой на Григор Димитров от "Мастърс 1000" турнира в Торонто срещу младия американец Франсис Тиафо завърши с победа за българина с 2:1 сета, 7:6(1), 3:6, 7:6(4). Мачът бе първи в програмата на Централния корт в канадския град .
 
Това бе първи сблъсък между Димитров и Тиафо. За да достигне до този мач българинът се справи със съпротивата на испанския ветеран Фернандо Вердаско във втория кръг. От своя страна Тиафо достигна осминафиналите след успех над италианеца Марко Чекинато, а във II кръг надделя с 2:1 сета над местната звезда Милош Раонич.
 

ПЪРВИ СЕТ
Гришо започна силно, повеждайки с 40:0, Тиафо взе точки, но бъларинът не допусна изненада и взе гейма. Двамата си размениха геймове до 2:2, след което Димитров допусна пробив - 2:3. Българинът веднага поведе с 30:0, след което и с 40:15, за да доведе спора до 3:3. Последва оспорван гейм, който Григор спечели - 4:3. След това продължи размяната на геймове до 6:6, като се стигна до тайбрек. В него Димитров се справи отлично, спечелвайки го с убедителното 7:1.

ВТОРИ СЕТ
Той започна с размяна на геймове, в които сервиращите нямаха особени проблеми. Първата почивка в сета дойде при аванс от 2:1 за Тиафо. В шестия гейм Гришо се пропука на свой сервис и допусна пробив на 15, което позволи на американеца да поведе с 4:2. 

С гейм на нула Тиафо затвърди пробива и се доближи до спечелването на втория сет. Българинът все пак сложи край на серията на съперника с гейм за 3:5, а веднага след това имаше брейкпойнт, но не го реализира и Тиафо измъкна 6:3, пращайки мача в трети сет. 

ТРЕТИ СЕТ

Американецът имаше отличен шанс и в третия сет, когато бързо взе аванс от 2:0. Димитров обаче реагира чудесно и стигна до пълен обрат 3:2, връщайки пробива. Следващият критичен момент за Григор бе при 5:5, когато отрази възможност да загуби подаването си и си осигури тайбрек. В него Тиафо поведе 4:2, но Димитров бързо изравни- 4:4. След това българинът бе по-добър в решителните разигравания.

 
След победата си днес Григор ще се изправи в четвъртфиналите срещу победителя от двубоя между Кевин Андерсън (Южна Африка) и Иля Ивашка (Беларус).