Светоявният бариста шампион Фабио Доти пристигна вчера в София, за да представи своя специален кафе-коктейл “Panеtun Coffee Drink”, и да се запознае с българските баристи. 21-годишният Фабио дойде по покана на официланите вносители на италианското кафе Agust за България - Joy Art, и ще направи обучение на клиентите на марката днес и утре.

На демонстрацията пред журналисти вчера в Caffetteria Aroma di Gioia в София той разказа как се е преборил за световната титла на Националния институт Espresso Italiano, с какво се занимава в момента в Agust и каква е италианската кафе култура, която става все по-популярна и у нас. Той приготви “Panetun Coffee Drink”, обяснявайки как точно трябва да се извърши екстракцията на кафето, а именно по метода V60, и как сам е направил водка с аромат на панетоне. Фабио сервира коктейла в чаша под похлупак, от който след малко излезе пушек, наподобявайки топлия Панетоне хляб, изваден току-що от фурната.

Agust е италианска марка кафе с история.

Компанията е основана от Аугусто и Мариароса Корсини, които отварят първия си магазин за кафе през 1956 година. На пакетите кафе, които продават, пишело: “Най-малката пекарна, най-хубавото кафе”. Днес, над 60 години по-късно, компанията все още се управлява от семейство Корсини и не спира да се развива. Фабио Доти е роден в Бреша, Италия, на 17 февруари 1996 година. Завършва дизайн в Liceo Artistico Maffeo Olivieri и започва работа в ресторант като сервитьор веднага щом навършва на 18 години.

След само 5 месеца е повишен в управител. После преминава през множество курсове за барман и постепенно започва да си сътрудничи с различни големи ресторанти в града, за да натрупа възможно най- много опит. След година открива света на кафето, където се оказва, че се крие и истинската му страст. Записва се на обучение в AICAF— Accademia Italiana Maestri del Caffè, което продължава цели 10 месеца. Той развива своите умения с помощта на президента на Академията, който вижда големия му талант. След успешното завършване на обучението решава да стане инструктор. Преминава курс в Ломбардия и става главен бариста в "Pasticceria Veneto di Iginio Massari”. Там работи една година и след това получава предложение от Agust, което веднага приема. Днес Фабио предава нататък наученото и вдъхновява и други да се влюбят в кафето.