На 16 юли в София идва световният бариста шампион Фабио Доти. Той пристига по покана на българския представител на кафе Agust и ще покаже специална напитка, базирана на кафе, разработена от него.

Фабио ще проведе бариста обучение Caffetteria di Gioia в София, на което ще демонстрира най-важните умения, които трябва да има всеки бариста. Освен това ще разкаже как се е преборил за световната титла на Националния институт Espresso Italiano, с какво се занимава в момента в Agust и каква е италианската кафе култура, която става все по-популярна и у нас.

специален сорт кафе, малко алкохол и невероятен аромат на панетоне. Разбира се, тайната е в приготвянето и Фабио ще сподели с българските кафе-ентусиасти тънкостите в бариста изкуството, които са му донесли и световната титла.

Agust е италианска марка кафе с история. Компанията е основана от Аугусто и Мариароса Корсини, които отварят първия си магазин за кафе през 1956 година. На пакетите кафе, които продават, пишело: “Най-малката пекарна, най-хубавото кафе”. Днес, над 60 години по-късно, компанията все още се управлява от семейство Корсини и не спира да се развива.

Фабио Доти е роден в Бреша, Италия, на 17 февруари 1996 година. Започва работа в ресторант като сервитьор веднага щом навършва на 18 години и след само 5 месеца е повишен в управител. След това преминава през множество курсове за барман и постепенно започва да си сътрудничи с
различни големи ресторанти в града
, за да натрупа възможно най- много опит. След година открива света на кафето, където се оказва, че се крие и истинската му страст. Записва се на обучение в AICAF— Accademia Italiana Maestri del Caffè, което продължава цели 10  месеца. Той развива своите умения с помощта на президента на Академията, който вижда големия му талант. След успешното завършване на обучението решава да стане инструктор. Преминава курс в Ломбардия и става главен бариста в "Pasticceria Veneto di Iginio Massari”. Там работи една година и след това получава предложение от Agust, което веднага приема.

Фабио има множество награди и сертификати и сега идва в България, за да сподели своята страст и да предаде наученото за кафето на българските баристи.