„Агрион“ предлага безплатна оценка на земеделската земя на всички желаещи

Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания или придобиване на друг имот са сред най-честите причини собствениците на земеделска земя да се решат да продадат имотите си. Това става ясно от проучване на нагласите на притежателите на поземлени активи, поръчано от „Агрион“. Продавачите се решават на сделка, също така за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина.

Според участниците в допитването, водещ фактор при избора на купувач е сигурността на сделката. Собствениците на земя, които искат да продадат имота си, предпочитат документацията по сделката да бъде подготвена от отсрещната страна. В повечето случаи притежателите избягват да се доверяват на случайни купувачи и търсят сделка със близки и познати или специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор. Анализът на дружеството за управление на земеделски активи показва още, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на „Агрион“ се е увеличил двойно. Компанията е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране, все повече хора търсят земеделската компания в опит да сключат сделка.  Според наблюдателите на пазара едно от най-големите предимства на дружеството е безплатна оценка на земеделските земи, която правят. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество. От там отчетоха засилен интерес към новата услуга.

 „С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи, за които продажбата на имот е най-бързият и сигурен начин да осигурят необходимите им пари за непредвидени разходи. Голяма част от тях са склонни да продадат част от имотите си, вместо да теглят кредит от банка и да трупат задължения. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена, и спестява доста разходи на притежателите.

Средният размер на притежаваната земя у нас е около 20 дка земя, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, сочат данните на „Агрион“. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, които често  водят съдебни спорове помежду си. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават със земеделие.

Обикновено те отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят. Проучването на „Агрион“ показва, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. Според официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите, необработваемите площи в България през 2017 г. са били в размер на 1.94 млн. дка, което е с 17 хил. декара повече в сравнение с предходната година.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, информират експертите в бранша.